1.
     
Το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ
Το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ
Περιγραφή: Η πολυποίκιλη αρχειακή συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΙΑΕΚΠΑ) ξεπερνάει τις 2.000.000 σελίδες και καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής ακαδημαϊκής ιστορίας: από το 1837 που ιδρύεται το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έως το 1980 περίπου. Η ψηφιοποίηση της συλλογής του ΙΑΕΚΠΑ ξεκίνησε το 1999. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και ενισχύθηκε με το έργο "Ψηφιακή Συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", Μέτρο 1.3: "Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού". Στo πλαίσιο αυτού του έργου, ψηφιοποιήθηκαν τεκμήρια ποικίλου είδους και θεματολογίας -προτεραιότητα δόθηκε στην ψηφιοποίηση λυτών εγγράφων, βιβλιοδετημένων χειρόγραφων, έντυπων σελίδων και φωτογραφικού αρχείου- ενώ επίσης έγινε αναλυτική περιγραφή, οργάνωση και τεκμηρίωση του υλικού με τη μέθοδο της λημματογράφησης. Η παλαιότητα του υλικού αλλά και η συνέχειά του στο χρόνο, το καθιστούν εξαιρετικά πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας: ο ερευνητής θα βρει επαρκή τεκμήρια για την ιστορία του μεγαλύτερου και παλαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας αλλά και για την κοινωνική, οικονομική, επιστημονική, θεσμική και πολιτισμική ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας.
Η ψηφιακή συλλογή του ΙΑΕΚΠΑ αποτελεί μέρος της ψηφιακής βιβλιοθήκης Πέργαμος από το Δεκέμβριο του 2006.

Χρονική Περίοδος: 1837-1980
Κάτοχος: Ιστορικό Αρχείο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σκουφά 45, 106 72 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3689522
Fax: 210 3689532
E-mail: istorikoarxeio@archive.uoa.gr
Web: http://www.archive.uoa.gr/

Δικαιώματα πρόσβασης: Ανοιχτή πρόσβαση επιτρέπεται στα τεκμήρια της χρονικής περιόδου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1837 έως τις 31/12/1932.
Το 1932 τέθηκε ως όριο σύμφωνα με τους νομικούς περιορισμούς διάθεσης αρχειακού υλικού που είναι η 30ετία για το άνοιγμα των αρχείων και η 75ετία για πρόσωπα εν ζωή.
Το υλικό από το 1932 και εξής, στο οποίο δεν προσφέρεται πρόσβαση μέσω της «Περγάμου», διατίθεται από το ΙΑ.ΕΚΠΑ προς μελέτη και έρευνα σύμφωνα με τους κανονισμούς διάθεσης του αρχειακού υλικού του Ιστορικού Αρχείου (βλ.http://www.archive.uoa.gr/collection2_gr.htm).
Συνοπτικός κατάλογος του συνόλου του αρχειακού υλικού του ΙΑ.ΕΚΠΑ υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο: http://www.archive.uoa.gr/short-catalogue_gr.htm

     

2.
     
Περιγραφή: Το Λαογραφικό Αρχείο και η Μουσειακή Συλλογή του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνουν: α) πλούσιο πρωτογενές λαογραφικό υλικό, προϊόν επιτόπιας έρευνας, κατατεθειμένο υπό μορφή χειρογράφων στο εν λόγω Σπουδαστήριο και β) αξιόλογη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων (χρηστικών ή μη) της καθημερινής ζωής. Τα αντικείμενα αυτά είναι ποικίλου υλικού (μέταλλο, ξύλο, ύφασμα, πηλός, καλάμι, γυαλί, κ.ά.). Η συγκέντρωση του υλικού αυτού ξεκίνησε από το 1966 με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του τότε Καθηγητή της Έδρας της Λαογραφίας Γ. Κ. Σπυριδάκη, ενώ από το 1972 και εξής την ευθύνη της συλλογής είχε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας Μαρία Μηλίγκου-Μαρκαντώνη. Η συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται με αγορές και δωρεές.
Διάστημα συλλογής υλικού: 1964 - σήμερα
Χρονική κάλυψη: 19ος - 20ος αιώνας
Γεωγραφική κάλυψη: Όλα σχεδόν τα γεωγραφικά μέρη του ελληνικού ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου, της Κύπρου, του μικρασιατικού και ποντιακού Ελληνισμού και ελάχιστα από διάφορες χώρες του κόσμου.
Κάτοχος: Σπουδαστήριο Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στοιχεία Επικοινωνίας: Ταχ. διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Σπουδαστήριο Λαογραφίας, 157 84 Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη Τηλέφωνο: 2107277777-8, Fax: 2107248978, e-mail: laografia@lib.uoa.gr
Δικαιώματα πρόσβασης: Κατόπιν σχετικής άδειας από την Διεύθυνση
     

3.
     
Περιγραφή: Η συλλογή περιλαμβάνει θεατρικά προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό αλλά και θεματικό πεδίο: εμπορικοί θίασοι και κρατικές σκηνές, έργα πρόζας, μουσικό θέατρο καθώς και παιδικές παραστάσεις. Δημιουργήθηκε κυρίως από δωρεές και προσφορές των καθηγητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών αλλά και θεατρόφιλων που παραχώρησαν το αρχείο τους στο Τμήμα. Στην ψηφιοποίηση της συλλογής, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2006, δίνεται άμεση προτεραιότητα σε σπάνια ή παλαιά προγράμματα.
Χρονική κάλυψη: 1935-2005
Κάτοχος: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
Στοιχεία Επικοινωνίας: Βιβλιοθήκη Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
Δικαιώματα πρόσβασης: Διατίθεται ψηφιακά για ανάγνωση μόνο η πρώτη σελίδα κάθε θεατρικού προγράμματος.
     

4.
     
Περιγραφή: Οι καινούργιες τεχνολογίες και η δυνατότητα που υπάρχει για ταχεία διακίνηση πληροφοριών και γνώσεων μέσω του διαδικτύου, αλλάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η διδασκαλία της Iστολογίας παλαιότερα βασιζόταν αποκλειστικά στο παραδοσιακό φωτονικό μικροσκόπιο, με το οποίο οι φοιτητές παρατηρούσαν τομές φυσιολογικών ιστών σε αντικειμενοφόρα υάλινα πλακίδια. Πολλά προβλήματα δημιουργούντο κατά την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της θραύσης των πλακιδίων, της φθοράς τους με το χρόνο και της δυσκολίας διακίνησής τους. Σήμερα, η δυνατότητα χρήσης ψηφιακών ιστολογικών εικόνων αντί πλακιδίων αποτελεί μια ιδιαίτερα δελεαστική προοπτική για την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών επιστημών υγείας στην Ιστολογία αλλά και για όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστολογική δομή των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή ψηφιακή βιβλιοθήκη ιστολογικών εικόνων στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου διαδικτυακού συστήματος «Πέργαμος»/«Pergamos» που αναπτύχθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Βάση μας αποτέλεσε η συλλογή παρασκευασμάτων από ιστούς όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η συλλογή περιέχει ηλεκτρονιογραφίες υψηλής ανάλυσης από σαρωτικό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης, εικόνες από φωτονικό ψηφιακό μικροσκόπιο, και εικόνες συσκευών και οργάνων που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο. Ευελπιστούμε η ανοικτή ψηφιακή συλλογή ιστολογικών εικόνων του Εργαστηρίου μας να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και γνωριμίας με τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος και τη σχετική βιοϊατρική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μελέτη τους.
     

5.
     
Περιγραφή: Η Βιβλιοθήκη του Κωνσταντίνου Αλεξάνδρου Ψάχου, κτήμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μουσικών χειρογράφων, τις πρώτες εκδόσεις μουσικών βιβλίων, τις πρώτες εκδόσεις μουσικών θεωρητικών καθώς και ένα μεγάλο αριθμό εντύπων, βιβλίων και περιοδικών, γενικού ενδιαφέροντος. Η ψηφιοποίηση αφορά κυρίως στα χειρόγραφα βυζαντινής μουσικής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται βεβαίως το περίφημο Αρχείο του Γρηγορίου πρωτοψάλτου και τα σπαράγματα των αρχαιοτάτων περγαμηνών κωδίκων εκφωνητικής σημειογραφίας, καθώς και σε κάποια από τα πρώτα έντυπα μουσικά βιβλία, εκδόσεις της περιόδου 1820-1851. Το μουσικό υλικό της Συλλογής Κ. Α. Ψάχου καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των ειδών της βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας. Η παλαιότητα και η μοναδικότητά του το καθιστούν εξαιρετικά πολύτιμη πηγή για τη μουσικολογική έρευνα. Η Συλλογή αγοράσθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πρωτοβουλία του καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη.
Χρονική κάλυψη: Θ' - ΙΘ' αι.
Κάτοχος: Τμήμα Μουσικών Σπουδών - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στοιχεία Επικοινωνίας: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Βιβλιοθήκη Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστημιούπολη 15784 Ζωγράφου Τηλ.: 2107277789 - 2107277937, e-mail: mousiki@lib.uoa.gr
     

6.
     
Περιγραφή: Οι συλλογές του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας δημιουργήθηκαν από τη Φυσιογραφική Εταιρία το 1835. Από το 1837 ως το 1858 οι ορυκτολογικές συλλογές ενσωματώθηκαν στο Γεωλογικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο και το 1982 το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας έγινε τμήμα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το μουσείο άνοιξε ξανά το 2000, αποτελεί το παλαιότερο μουσείο της Ελλάδας και περιλαμβάνει α) συστηματικές ορυκτολογικές συλλογές, β) θεματικές συλλογές ορυκτών και πολύτιμων λίθων, γ)πετρογραφικές συλλογές και δ)κοιτασματολογικές συλλογές. Σήμερα το μουσείο απαριθμεί περισσότερα απο 30.000 δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, τα περισσότερα από ιστορικές τοποθεσίες όπως την πρώην ΕΣΣΔ και την κεντρική Ευρώπη. Το μουσείο διευθύνεται απο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αθ. Κατερινόπουλο.
Διάστημα συλλογής υλικού: 1835 ως σήμερα
Στοιχεία Επικοινωνίας: Ταχυδρομική διεύθυνση: Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου. Τηλέφωνο: 210-727 2124, 210-727 4112. Τηλεομοιότυπο(fax): 210-727 4883. E-mail: akaterin(at)geol.uoa.gr . Ιστοσελίδα: http://museums.geol.uoa.gr/mineralogy/index.html
Δικαιώματα πρόσβασης: Το μουσείο παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8.00 ως τις 13.00. Παραμένει κλειστό τις αργίες καθώς και στις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τον Αύγουστο
     

7.
     
Περιγραφή: Τα χειρόγραφα του Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας είναι τα τέσσερα βυζαντινά και τα υπόλοιπα μεταβυζαντινά, ως επί το πλείστον εκκλησιαστικού περιεχομένου. Στα χρόνια 1962-1964 οι Γ. Θ. Ζώρας και Φ. Κ. Μπουμπουλίδης δημοσίευσαν τον κατάλογο των πενήντα χειρογράφων υπό τον τίτλο «Κατάλογος χειρογράφων κωδίκων Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών», σε δύο συνέχειες στην Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόμοι 13 (1962-1963) σ. 464-488 και 14 (1963-1964) σ.205-265, και σε ανάτυπο 100 σελίδων με δική του αρίθμηση. Το 2004 ο Φώτιος Αρ. Δημητρακόπουλος δημοσίευσε τον «Συμπληρωματικό κατάλογο χειρογράφων του Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών» στην Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόμος 35 (2003-2004) σ.339-381, με 68 φωτογραφίες των χειρογράφων.
Χρονική κάλυψη: 11ος –19ος αιώνας
Κάτοχος: Σπουδαστήριο Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Στοιχεία Επικοινωνίας: Σπουδαστήριο Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Τηλ.: 2107277843-45, email: viznelfilologia@lib.uoa.gr
Δικαιώματα πρόσβασης: Η πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό είναι ελεύθερη. Τα χειρόγραφα με αύξοντες αριθμούς 1,3,4,11,12,13,14,15,17,18,19,25,29,40,43,44,47,49,51,52,54,55,56,57,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81,82 δεν έχουν ακόμα ψηφιοποιηθεί, και στο σύστημα υπάρχουν μόνο τα αντίστοιχα μεταδεδομένα τεκμηρίωσης.
     

8.
     
Περιγραφή: Η συλλογή περιλαμβάνει το σύνολο των δημοσιευμένων εκλογικών αποτελεσμάτων των Ελληνικών Βουλευτικών (και ορισμένων δημοτικών) Εκλογών από το 1926 έως και σήμερα. Ένα μέρος του υλικού προέρχεται από τη βιβλιοθήκη του ΕΘνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Χρονική κάλυψη: 1926-2008
Κάτοχος: Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Στοιχεία Επικοινωνίας: Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών, τηλ: 2103245885, 210-3689533. Διεύθυνση: Αιόλου 42-44 και Κολοκοτρώνη (5ος-6ος όροφος), Τ.Κ. 10560, Μοναστηράκι. Email: pepistdimd@lib.uoa.gr
     

9.
     
Περιγραφή: Το «Πρόγραμμα Εντοπισμού, Καταγραφής, Φωτογράφησης και Ψηφιοποίησης Αρχειακού Υλικού των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Πόλης» ξεκίνησε το 1995. Οι ερευνητές του Προγράμματος επισκέφθηκαν 38 από τις 42 ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης, έχουν καταγράψει όλα τα σωζόμενα ενοριακά και κοινοτικά αρχεία, έχουν φωτογραφίσει περισσότερες από 1.000.000 σελίδες τεκμηρίων. Το Πρόγραμμα Εντοπισμού, Καταγραφής, Φωτογράφησης και Ψηφιοποίησης Αρχειακού Υλικού των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Πόλης υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και των προέδρων των ενοριών και των κοινωφελών ιδρυμάτων στην Πόλη. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, από τη Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και από την τεχνική εταιρεία Έδραση. Με χρηματοδότηση από το έργο "Εμπλουτισμός και Αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης του ΕΚΠΑ" του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Γ’ ΚΠΣ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.3), έγινε δυνατή η επεξεργασία και ανάρτηση στη ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών “ΠΕΡΓΑΜΟΣ” ενός υλικού που σχετίζεται, κυρίως, με τα σχολεία. Για το έργο αυτό εργάστηκαν οι Κώστας Γαβρόγλου, Μανώλης Πατηνιώτης, Βαρβάρα Σπυροπούλου, Έφη Κάννερ, και Ειρήνη Γκουνταρούλη.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://dlab.phs.uoa.gr)
Δικαιώματα πρόσβασης: Η πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο τμήμα του αρχείου είναι ελεύθερη μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης Πέργαμος. Η πρόσβαση στο πλήρες αναλογικό αρχείο είναι δυνατή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και αιτήματος στο 210-3689522.
     

Το ψηφιακό περιεχόμενο της Περγάμου προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και υπόκειται στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό προσφέρεται μόνο για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση. Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή/και εκτύπωσή τους καθώς και οποιαδήποτε εμπορική χρήση τους.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
© 2006-2009 Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών, ΕΚΠΑ